Helsinki Biennaalin pääkuraattoreina toimivat HAMin näyttelypäällikkö Pirkko Siitari (oik.) ja julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola. Kuva: Matti Pyykkö.

Helsinki Biennaali 2020 julkisti ensimmäiset taiteilijansa

Helsinki Biennaalin pääkuraattoreina toimivat HAMin näyttelypäällikkö Pirkko Siitari (oik.) ja julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola. Kuva: Matti Pyykkö.

Vallisaareen sijoittuva Helsinki Biennaali esittelee yhteensä noin 35 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää Suomesta ja maailmalta.

Kesällä 2020 ensi kertaa järjestettävä Helsinki Biennaali on julkistanut ensimmäiset näyttelyyn osallistuvat taiteilijat. He ovat Paweł Althamer, Katharina Grosse, Gustafsson&Haapoja, Hanna Tuulikki, IC-98, Marja Kanervo, Tadashi Kawamata, Alicja Kwade, Laura Könönen, Tuomas A. Laitinen, Jaakko Niemelä, Mario Rizzi sekä Maaria Wirkkala. Lisäksi mukaan näyttelyyn on kutsuttu BIOS-tutkimusyksikkö.

Helsingin edustalla Vallisaaressa järjestettävä biennaali avautuu kesäkuussa. Taiteilijat on kutsuttu luomaan sekä uusia paikkasidonnaisia ja väliaikaisia teoksia että esittämään vanhoja teoksia vuoropuhelussa saaren kanssa. Ensimmäisen Helsinki Biennaalin alaotsikko on Sama meri.

”Ekologinen kriisi on tuonut meidät valtavien muutosten kynnykselle, ja se määrittää yhteistä tulevaisuuttamme kaikkialla. Biennaalin alaotsikko Sama meri viittaa tähän tilanteeseen, joka koskee kaikkia, mutta vaikuttaa eri paikoissa eri tavoin”, kertovat tiedotteessa biennaalin kuraattorit, HAMin näyttelypäällikkö Pirkko Siitari ja julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola.

Teokset sijoittuvat Vallisaaressa ulos vanhan tykkitien varrelle ja historiallisiin sisätiloihin, ruutikellareihin ja tyhjilleen jääneisiin asuinrakennuksiin.

”Vallisaaren tunnelma on poikkeuksellinen. Se on kuin vyöhyke, jota jokin tuntematon voima on koskettanut. Siitä huolimatta siinä on jotain, joka tekee näkyväksi osan kollektiivista muistiamme, jolle ei enää ole sanoja. Yhdistelmä rakennettua ympäristöä ja suljettua historiaa sekä villiä luontoa pienessä mittakaavassa tekee siitä erityisen paikan taiteilijalle”, kuvailee taiteilija Maaria Wirkkala.

Biennaalin mukaan Vallisaari tarjoaa taiteilijoille geopoliittisen sijaintinsa, kulttuurihistoriansa ja luontonsa lisäksi laajempia paikasta kumpuavia, ajankohtaisia kysymyksiä. Näitä ovat muun muassa aika ja muutos, ihmisen ja muiden lajien suhde sekä arkihavainnon ulkopuolelle jäävät mikro- ja makromaailmat. Muutamat taiteilijat ovat löytäneet aiheensa Vallisaaren entisten asukkaiden arjesta ja saaren sotilaallisesta historiasta.

Biennaalinäyttelyssä pyritään huomioimaan monin tavoin kestävyys ja vastuullisuus.

”Taiteen tekeminen ja esittäminen Vallisaaressa vaatii monitahoista yhteistyötä herkän ympäristön huomioimiseksi”, kertovat Siitari ja Tappola. ”Jokainen teosidea ja -paikka on arvioitu luonnonsuojelun ja historiallisten rakennusten säilymisen näkökulmista.”

Kaikki taiteilijat, teokset sekä Helsinki Biennaalin ohjelma julkistetaan keväällä 2020.